El País Valencià

Que divertit veure la contraposició entre els comentaris del que diu el gran literat Císcar (que igual té que siga vicepresident de la Generalitat com de la Comunidad de Castilla y León) i el que diu una persona amb tan poca singularitat, petjada artística, política i filosòfica com Andreu Alfaro, ací homenatjat pel socarrat (també molt estimat a la meua terra).

Som l’hòstia (sense perdons).

País Valencià, el concepte.

Fa uns anys, Andreu Alfaro ja va dir en una entrevista:

Recordo quan era jovenet que vaig llegir un llibre que es deia, ‘Un país sense política’. I és ben bé això, és un país sense política. La gent no té clar que el País Valencià és un país. La gent creu que els valencians són valencians, que som molt divertits i que això és el que els caracteritza. Però no s’adonen que a més d’això els valencians tenim una forma de comportar-nos i una història que ens dóna la possibilitat de ser un país com Catalunya, com el País Basc o com pot ser Galícia. I els castellans, amb això dels gots, s’han cregut que són els únics importants, els únics que han fet Espanya. Molt bé, ells han fet Espanya, però nosaltres no som Espanya, som una altra cosa. El problema és que si això no és clar per a tots els valencians no és clar er a ningú.’

Molta veritat i… des que ell era jovenet fins ara ha plogut unes quantes vegades i, de segur, que ya ha caído “fino y todo” alguna breva de más de un árbol.
Doncs, avui, el fill de sa mare del Císcar, s’ha atrevit a comentar (i l’han deixat… Per a aquesta gent, exclusivament, jo em pronuncie pro kale borroka) després de les “BONÍSSIMES NOVES” de la setmana, sobre que el Tribunal Suprem ha  tombat la prohibició (atenció, prohibició al s.XXI, the bollocks!) d’emetre TV3 al PV. És a dir, això desemboca en una cosa que és molt més que hipotètica: la reemissió d’un canal que hem vist tota la vida (en unes cases molt, en altres, ben poc). Eureka! El nostre (de nou, d’alguns molt, d’altres no gens) s’ha vist amb cor per dir:

En un principi la idea de l’advocacia de la Generalitat Valenciana no és retirar-los. És a dir,  el govern que vicepresideix no té previst retirar els altres dos expedients oberts contra ACPV pel mateix cas i que continuen pendents de resolucions judicials

Tot això, m’imagine però, que ho deu haver dit en una llengua en la qual se sent més còmode que en valenciano. Perquè aquests el que són de valencians, ho porten al DNI només. Ves per on, a mi em passa això amb Espanya. 

Però, què volem? Amb Las provincias i el Levante El Mercantil Valenciano com a principals periòdics del País. Sort de la premsa digital. Espere que, durant la seua fructífera estada ací, en aquest encantador món, ple de fills de Déu i fills de p*ta, Andreu s’haja reproduït amb tanta avidesa com les seues obres i que Císcar haja tingut l’equivalent amb descendents que el que valen les seues pèssimes declaracions.

Marxeu a Espanya, quadrilla de reconquistadors de la Playa de Madrid! Ens hem merescut això?
Que vos passa valencians? Que collons us passa?

Ja en tenim prou
No ho volem canviar això, de debò?

Nota: La primera vegada que apareix el terme País Valencià no va ser dissabte passat després de fer el vermut, sinó l’any 1699, quan el frare Agustín Bella s’entretenia i ja pensava en els successors del poderio i els tocava el nas amb l’expressió «Porque no le tenía el Señor destinado para Apóstol de las Indias, sino de nuestro País Valenciano» mentre narrava la vida del «Venerable Fra Agustín-Antonio Pascual de Guadassuar», un «facsímil a cargo de Agustín Roig Barrios, Cronista Oficial de Guadassuar, 1999».

Però és més bonic i més hippy: Comunitat, tots compartim. Tots compartim ignorància.

Denominacions amb què han baptejat el meu País al llarg de la història:

Regne de València (Fa referència al territori conquerit per Jaume I, any 1238)

Regió valenciana (denominació regionalista, es va fer servir durant el franquisme)

Llevant (va nàixer als mitjans de comunicació? Ana Rosa? ojo:  també inclou la Regió de Múrcia)

Mancomunitat de les províncies valencianes (durant la Transició espanyola en una proposta d’Estatut d’Autonomia redactat pel partit de Alianza Popular. Pràcticament inadvertida per la majoria, impopular)

País Valencià

Comunitat Valenciana (a l’Estatut d’Autonomia, aprovat a Madrid, any 1982)

La terreta, versió no oficial amb la qual ens hi referim els que som fora; generalment, una mica més al nord.

Anuncis

One Comment

Add yours →

  1. El 13 de desembre a la vesprada, vaig assistir al CCCB a un recital on Raimon llegia textos -triats personalment- de Fuster. Fou un goig descobrir la tria que n’havia fet. Recorde quan em va explicar una vegada que des que es conegueren l’any 59, fins ara, ell era amic de Fuster, tot i que aquest “se’n cansà” el 1992. Però el millor va ser la lectura de tres cartes personals d’entre 1967 i 1969. En una feia referència a l’Andreu Alfaro, i llavors em va vindre a la memòria l’entrevista que li vaig fer fa 4 o 5 anys al seu taller de Godella. Ja estava tocat, i el cap no li funcionava del tot bé. Al taller també s’hi ensumaven Fuster i el país pertot arreu, entre dibuixos, escultures i les seues paraules, ja no gaire connexes però plenament sentides. Ens deia que quan faltà el mestre es va sentir orfe, com si haguera perdut el pare. A l’endemà de matí, vaig engegar l’ordinador i vaig llegir que l’Andreu se n’havia anat amb el pare, a reprendre les tertúlies més intel·ligents del segle XX valencià, amb Ventura, l’Estellés, el Sanchis, mossén Espasa, Iborra, Cucó o Josep Lluís Blasco. Em vaig sentir orfe, perquè aquella primera generació d’herois nacionals gairebé ja no hi és. En queden ben pocs.

    En aquell moment, mentre escrivies aquestes lleters, només vaig penjar-ne una referència a Facebook. M’ha agradat molt llegir el teu post. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: